27 Ağustos 2009 Perşembe

Frenk Uzumlu Pasta...


En son Ikea`nin cafesine ugradigimiz zaman kahvenin yanina birer dilim pasta almistik. Benimki bol cilekli ve bol kremaliydi. Pastanin tadi damagimda kaldi ve ertesi gun hemen bu pastayi yaptim.
Frenk uzumleri 15 gundur dolapta bekliyordu. Recelini yapsam nasil olur? Pastada kullansam yakisir mi? gibi sorularimda bitmis, uzumler bozulmaktan kurtarilmis oldu...
Yalniz sunu itiraf edeyim, cilek bu pastaya daha cok yakisacakti...Krema tam olarak Ikea`nin pastasina benzemedi ama daha hafif ve oldukca lezzetliydi...
Pandispanya Malzemesi :
4 yumurta
5 kahve fincani seker
6 kahve fincani un
2 kahve fincani sut
1 paket kabartma tozu ve
1 paket vanilya
Once yumurtalari ve sekeri iyice cirptim, ardindan unu ve kabartma tozunu ekledim, en son
olarak sutu ilave edip karistirdim. 170 derece isida 30 dk. pisirdim.
Krema Malzemesi:
250 gr mascarpone
350 gr quark
200 gr krema
1 pk. krema sertlestirici
100 gr toz seker
5 yaprak jelatin
1 pk. vanilya
Uzeri icin:
Arzu edilen bir meyva
Tart jolesi
1 cay bardagi su ile jelatinleri kisik ateste erittim ve ilimaya biraktim. mascarpone, quark, vanilya ve toz sekeri mikserle krema kivamina gelene dek cirptim. Ardindan jelatini ekledim... 1 pk. kremayi da sertlestirici ile cirptiktan sonra kremali karisima ilave ettim.
Once sogumus pasta tabanini kek halkasina kattim ki krema sivi oldugu icin akmasin. Sonra kremayi pastanin uzerine doktum. Frenk uzumleriyle de pastanin uzerini kapladim. Tart jolesinini hazirladiktan sonra son kat olarak pastayi kapladim ve dolapta bir gece beklettim. Ben keki islatmadan kullandim, arzu edenler hafif islatabilirler de...


25 Ağustos 2009 Salı

Kremali Tart...

















Yine uzun bir ara, yine teknik arizalar... Bu kez bilgisayari yenilemek zorunda kaldik... Blog alemine daldigim gunden beridir pesimi birakmayan aksakliklar insallah sona ermistir. Artik sorun yasamak istemiyorum...

Mutfaga girmeden 2 ay yetecek kadar doldu arsivim, ard arda yayinlayip arayi kapatmak istiyorum. Ilk tarifimde ablamdan... Canimin yine tatli cektigi zamanlarda yaptigimiz bir telefon konusmasi sonucunda almistim tarifi ve hosuma gitmisti... Hem yapimi pratik hem tadi lezzetli... Kitir kitir biskuvinin icinde yumusacik krema... Denemek isteyenler icin tarifi ise...

Hamur icin:

2,5 su bardagi un

125 gr margarin

1 yumurta

1 pk. kabartma tozu

1 su bardagi seker

1/2 su bardagi buzlu su


Krema icin:

3 su bardagi sut

2 yemek kasigi nisasta

1 corba kasigi un

1 yumurta sarisi

1 corba kasigi margarin

3 yemek kasigi seker ( seker tarifte yok, ben ekledim)

Uzeri icin:

Cilek receli



Oncelikle tart hamuru icin gerekli malzemeyi karistiriyoruz. Suyu azar azar ilave edelim ki fazla gelmesin... Ele yapismayan hamur oldugunda yogurmayi birakip 2 ye ayiriyoruz. Ilk kati tart kalibina yaydiktan sonra pisirdigimiz kremayi dokuyoruz ( krema sicak olabilir ama kaynar da olmasin). Ardindan kalan hamuru merdane ile acip kremanin uzerini kapatiyoruz. isitilmis firinda iyice kizarana dek pisiriyoruz. Ben ilk yaptigimda fazla kizarmasini beklememistim, o yuzden hamuru cok kitir olmamisti...

Tart pistikten sonra blendirdan gecirdigimiz cilek recelini tartin uzerine yayiyoruz. Isteyenler cikolata sosu veya baska alternatifler de deneyebilirler. Bir dahakinde meyveli birseyler dusunuyorum...

Afiyetle...