31 Mart 2008 Pazartesi

Urfa Peyniri

Esim Urfali oldugu icin ve Almanya`da Urfa peyniri bulma sansimiz olmadigi icin peynirimizi de kendimiz yapiyoruz. Peynirin orjinali koyun sutunden oluyor ama yasadigimiz yerde koyun sutunu bulmak olanaksiz oldugu icin biz inek sutunden yapiyoruz. Koyumuze yakin bir yerde ciftlik var, bazen oradan taze sut alip yogurdumuzuda taze sutten yapiyorum, uzeri bol kaymakli :)

Bu kez peyniri mayalamak icin ciftlige ben gidemedim, esimin halasi bizim icin yapmis getirdi. Bana da sadece tuzlamak ve kaynatmak kaldi. O yuzden ciftlik fotograflari elimde yok, bir dahaki peynir yapiminda ciftlikteki mayalama asamalarinida yayinlayacagim. Ayrica buzagi, kedi ve kopek ve tavuklarida cekerim :)
40 Kilo sutle peynir yapiyorum her zaman, yaklasik 6 veya 7 kilo peynir oluyor. Eger dolabimda yer olursa posetleyip derin dondurucuya atiyorum. Son zamanlarda dolabimda bos yer olsun diyerek salamura yapmayi tercih ediyorum. Tuzlu su yapip icinde bekletiyorum, bozulmuyor, tazeligini koruyor...
Once ciftlige ineklerin sagilma saati gidiyoruz. Gunde 2 kez sabah ve aksam sagiliyor inekler. Mayalama icin sutun sagildigi zamanki sicakligi olmasi lazim. Sut bidonlara dolduktan sonra 40 kilo sutun icine 2 kapak peynir mayasini ( bir peynir mayasinin kapagini olcu olarak aliyoruz. Bir kapak 10 ml sivi aliyor) sulandirip katiyoruz. Oklava ile biraz karistirdiktan sonra mayalanmasini bekliyoruz. Mayalama sureside degisiklik gosteriyor, kimi zaman yarim saatte mayalanirken kimi zaman 1 saat beklememiz gerekiyor.
Peynir yeteri kadar mayalandiktan sonra torbalara konur ve suyunun suzzlmesi beklenir, ben boyle 1 gece bekletiyorum. Asagidaki fotografta bu bekleme asamasinda cekildi...
Daha sonra peynir bir parmaktan daha ince olacak sekilde dilimlenir ve onlu arkali asagida fotograftaki gibi bolca tuzlanir. Tuzlanmis sekilde de 1-2 saat bekletilir.

Bir tencerede su kaynatilri ve icine yarim kilo kadar tuz atilir. Daha sonra tuzlanan peynirler bu tuzlu suda yumusayana kadar haslanir. Dikkat edilmesi gereken nokta peynir suyu kaynamaya baslayinca peynir hemen yumusuyor, uzun sure bekletmeden peynirin alinmasi gerekiyor.

Urfa peynirini bol tuzla bekletip yine tuzlu suda hasladigimiz icin sofraya koymadan once bir sure kaynar suda bekletip tuzunu aldiriyorum. En lezzetli yeme sekli ise kizartilmisi...Kesinlikle enfes bir tat...

17 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba mebrule bende denizlide yaşıyorum yemek grubunda gördüm seni sevgiler filiz

Cafe Gusto dedi ki...

Merhaba Mebrule Blog dünyasına hoşgeldin..Ellerine sağlık ev yapımı peynir harika olmuş..sevgiler..

Mebrule dedi ki...

Sevgili Filiz, burada hemsehrim ile karsilasmam cok mutlu etti beni, cok ozledim Denizli`yi, yazi iple cekiyorum :)

Sevgili Cafe Gusto, Urfa peyniri alisik olmadigim bir lezzetti, ilk zamanlar yadirsadam da simdi benim icin vazgecilmez oldu, diger Urfa yemekleri gibi :)

Mutfaknotlari dedi ki...

tza peyniri çok severim bayıldım ne güzel

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık bende peynir çeşitlerini çok seviyorum umarım bir gün dener ve yapabilirim.

lezzetyolculugu dedi ki...

Merhabalar
Nasıl güzel bir yerdir orası hem bahçeniz var hem yakınlarınızda bir çiftlik.Çocuklarınız ve siz ne kadar şanlısınız.Doğal bir ortamda yaşama şanslarına sahipler anneleri onlar için taze taze peynirler yapıyor.(gerçi bu seferkinde eşinizin halası yardımcı olmuş ama :))Çok güzel çok çok çok Allah mutluluğunuzu daim etsin.

. dedi ki...

HARIKA MÜTHIS GÜZEL OLMUSSSS:)))
ELINE SAGLIK.BIZDEDE YAPILIR ABLACIGIM COK GÜZEL YAPAR.BENDE KENDIME YETECEK KADARINI YAPABILIYORUM COK SÜKÜR.
PEYNIR MAYASIYLA YAMAK DAHADA LEZZETLI YAPIYOR .BENIM LIMON VE SIRKEYLE BIR DENEMEM OLMUSTU.ODA GÜZELDI PFAKAT BUNLARIN LEZZETINI TUTMUYIOR CANIM.

ELINE SAGLIK.AFIYET SEKER OLSUN ARKADASIMA:))

keskinli dedi ki...

selam
blogmansette görüp geldim
ellerinize saglik enfes görünüyor ben hic denemedim ama mutlaka yapmak lazim sevgiler iyi pazarlar

HUYSUZBALIK dedi ki...

Merhaba. Peynir yapmak bu kadar kolay mıymış gerçekten ? köye gitme fırsatımız olursa denerim annemin yardımı ile tabi. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.

gezgincigencler dedi ki...

canım ellerine sağlık çok güzel görünüyor, bir peynir delisi olarak öldüm bittim burada:)))

sevgiyle kal...

ayseyaman dedi ki...

Sevgili Mebrule
yazilarina bakarken peynir yapimini gördüm ve beni tam can damarımdan vurdun..Microdalgada süt kaynatıp evde kendi yoğurdumu yaparım bende, bir kezde lor peyniri yapmişlığım var ama hiç böylesi gerçek peynir yapmadım.
Nerden bulabiliriz bu peynir mayasını? Nasıl birşeydir bu maya bir anlatırmısın? Koyde yapilan eksi ekmek mayasi gibi nesilden nesile elden ele mi gecer?
Birde merak ettim inekten sağılan süt kaynatılmıyor mu?
Son olarak madem taniştık yorumlaşıyoruz ben isminizin anlamini da merak ettim...Creme Brule diyesim geliyor size :) Kızmadınız değil mi?:) Kusura bakmayin merak işte...
sevgilerle

ayseyaman dedi ki...

Yine ben :)
Cevabin ve ilgin icin cok tesekkurler Mebrule :)
Bana yazdıklarını buraya taşıyorum, hem benim gibi aynı soruları soranlarında cevabı da olmuş olur..Tekrar teşekkürler canim..

***********************************

Selam Yaman Ayse, lor peynirini bende yapiyorum, hatta icine yumusak tereyagi katip bir guzel ovaliyorum, iyice birbirine karisinca harika ekmekustu oluyor:)

Peynir mayasini her sene Turkiye`den alip geliyorum. Yayla markasini almistim bu yaz, baska markalari da var. Peynir mayasi dedigin zaman direk veriyorlar, ozel bir ismi yok yani, bence tek cesit peynir mayasi bulunuyor piyasada, her peynirin yapim asamasi farkli...
Sivi, acik kahverengi bi karisim.

http://www.yogurtland.com/turkce/2005/04/29/cheesepeynir/

Bu adreste Junket adli bir peynir mayasindan bahsediliyor, orada bir marketin ozel yiyecekler bolumunden almis, ayrica yogurtland da feta peynir yapimi da var.

Urfa peyniri yapilirken sutu kaynatmiyoruz, sut mayalanacak sicaklikta oluyor sagildiginda. Kaynatma isini peyniri yaptiktan sonra yapiyoruz. Kaynatmadan taze peynir olarak yenebilir ama saglikli degil tabii, kaynatmadan once ki tadi da bildigimiz mozarella. 3 boyutlu bir peynir urfa peyniri. Kaynama oncesi mozarella gibi, kaynadiginda urfa peyniri, kizartildiginda hellim :)

Canim ismimin anlamini ne yazik ki bilmiyorum, yok yani :) Turkce, arapca, farsca butun sozlukleri aradim taradim yok. Zaten yanlis yazmis nufus memuru, Mebrure olacakken Mebrule olmus. Sakin Mebrure ne deme, onuda bulamadim cunku :)

Insallah yardimci olabilmisimdir, sen bana eksi mayalarda o kadar cok yardimci olmustun ki... Eksi mayali ekmekler bile yapmistim senin sayende ama mayam bozuldu, muhafaza edemedim. Neyse canim, lafi cok uzattim. Kendine iyi bak. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Tariflerinize bayılıyorum gerçekten süpersiniz çok güzel oluyor çok teşekkürler.

Adsız dedi ki...

ALLAH razı olsun dersim için çok yararı oldu teşekkürler :)

Adsız dedi ki...

Bir urfali olarak ovunc duyuyorm ne guzel lezzetlerimiz var

Birecik peyniri dedi ki...

Birecik peyniri merhaba çok güzel bir yazı olmuş ben türkiyede olduğum için birecikten aldım ve çok beğendim birecikgida.com u tavsiye ediyorum.

Filiz MH-C-Y dedi ki...

Merhabalar, Urfa'da peyniri, peynir altı suyuyla kaynatırlar çok daha lezzetli oluyor. Bence bir kez deneyin.