16 Nisan 2008 Çarşamba

Sogilme ( herhalde boyle yaziliyordur :)

Urfa yoresine ait bir yemekle karsinizdayim yine. Urfa yoresi dedim ama sonra Antepliler, Maraslilar ayaklanmasin. Yunanlilarla baklava, lokum kavgasina donusmesin :) Ben Siverek`te yedigim icin Urfa yemegi diye yaziyorum. Belki butun dogu yapiyordur da haberim yoktur, belki de Turkiye biliyor ben bilmiyom, herseyi bilmek zorunda da degilim yani!

Sogilme patlican yemegidir. Once patlicani kozledim, koku eve yayilinca esim dedi ki sogilme yap, yok dedim kozlenmis patlican salatasi.. Sonra dusundum, diger yemekte kereviz..."yok yaaa, bu adama bu yapilmaz, iki zeytinyagli birden, kesinlikle doymaz".. Sogilme yapmaya karar verdim...
Kerevizi de Susinaz arkadasimin tarifiyle yaptim, cok begendim. Yillar var kereviz pisirmeyen birisi olarak soyluyorum, bayaa ozlemisim...

Kozlenmis patlicani catalla iyice ezdim, kenarda beklettim.

Bir tavaya biraz sivi yag akittim ve biberleri kizarttim, ardindan kiymayi da kavurdum ve sarimsak ile pul biberi ekledim. En son olarak kozlenmis patlicanlari kattim ve 5 dk. kadar orta isida kavurdum. Denemenizi isterim, meze olarakta oldukca guzel...

* Kozlenmis Patlican
* 5-6 biber
* 2 dis sarimsak
* 300 gr kiyma
* Pulbiber

Kendimi ailemden, evliligimden ve canlarimdan dolayi cok sansli goruyorum. Sansli gordugum bir nokta daha var, mutfakta kullandigim cogu malzeme ev imalati. Tarhana, eriste, domates salcasi, tursu, pul biber, cevizli sucuk, biber salcasi, bastik v.s. annem ve kayinvalidemden. Yogurdumu, peynirimi, yufkami kendim yapiyorum cok sukur... Aahhh bir de yumurtlayabilsem super olacak :))

Tursuyu bu sene kendim de yaptim, soslu tursulardan... Bahcemde bir suru biber olmustu, Turkiye`ye gitmek de hesapta yoktu yavas yavas tuketiriz diyordum. Birden Turkiye planlari yapmaya baslayinca biberleri napcez telasi sardi beni. Annemin her sene yaptigi soslu tursular aklima geldi, hemen anne arandi ve tarif alindi. Yaptim, harika oldu. Annecigim, bu kadar hamarat oldugun icin ve genini bize verdigin icin tesekkur ederim :)

29 yorum:

eyvahhyemekyandiocakbatti dedi ki...

canikom ellerine sa�l�k harika olmu� bende yapar�m bu yeme�e diyarbak�r y�resinde s�g�rme derler bende bi ark da yemi�tim o g�n bug�nd�r yapar�m pek g�zel olur...�p�yorum sevgilerimle

peynir hösmelimi dedi ki...

Kiz Mebrule,bu ne enerji canim.Cok güzel yaziyorsun:))
Okurken hep tebessüm halindeyim canim.
Kiz gurbetcilerin hangisi eli bos geliyorki TR den?Vallahi herseyimi getiriyorum bende.Peyniride getiriyorum artik.Nasil yapiyorsun sen anlatsana.
Cani bu yemegi hic duymadim daha önce ben hep zeytinyagli salatasini yapiyorum.
eline saglik,sevgiler.

Mebrule dedi ki...

merhaba Gonulcum, cok sevdigimiz bir yemektir ailecek, onu bunu bilmem de cok guzel yemekleri var dogu bolgesinin :)

Meral canim, sabah kalkiyorum motoru bi takiyorum aksama dek oturmak yok bende :) Gecen sene gelirken ben kucagimda 5 kiloluk cekirdek (babam bakkalindan verince birakmaya kiyamadim, kucagima aldim:) biber torbalari ile geldim:) Bacaklarim 2 gun acilmadi :)

Peynirin yapimi basit aslinda, bende tekrar okudum yazdiklarimi acemilige geldigi icin cok aciklayici yazmamisim. Evde birkac kilo sutten tekrar yapicam ve sayfaya koyucam canim. Haftasonu yaparim insallah.

Patlican yemegini dene, pisman olmazsin :)

Opuldunuz :)

Nilgün dedi ki...

Arkadasimda doya doya yemek nasip oldu..Kendim henüz denemedim ama tavsiye ederim..Ellerine saglik canim



SEVGILER

Suzinaz dedi ki...

Mebrulecim, eminim kereviz çok güzel olmuştur ama damak tadı denen bişey var ya, ne yazıkki hepimizde farklı farklı, belki de ne yazıkki değildir, farklılık iyidir, oğlun havuçları yediyse süper çünkü vitamini havuçlara da geçmiştir zaten, pişerken fazla haşır neşir oluyorlar malum:)
Senin patlıcanlı yemeğe gelince, hiç duymamıştım daha önce, ama güzel gibi duruyor, denemek lazım galiba,bu arada her kullandığının ev yapımı olması ne kadar güzel, katkı maddelerinin bol bol tüketildiği bu devirde hem de, ellerine sağlık:) Bu arada bastik nedir, ben hiç duymadım da, cahilliğimi hoş görmen dileğiyle:))

Seo dedi ki...

teşekkürler süper tarih

MUTFAKISTAN dedi ki...

cok sevdigim mezedir ben adini baska biliyordum demek sogilme degisik ellerine saglik canim sevgiler

Ayse Pamuk dedi ki...

nefis görünüyor harika olmuş ellerine sağlık.sakızlı muhallebi normal sakızla yapılırmı bilmiyorum ben hiç denemedim.marketlerde muhallebi için özel olarak satılanlarından var.sevgilerr

Mebrule dedi ki...

Merhaba Suzinaz, tarifi dene, pisman olmazsin canim... bastigi bende bilmiyordum, pek cok urfa yemegini bilmiyordum, kayinvalidem bu seneki yaptiklarindan gonderdi bize taze taze... uzum suyundan yapiliyor da nasil yapiliyor tam bilmiyorum ama ogrenicem. Yufka gibi incecik kurutuluyor, icine ceviz ile durum yapip yenildigi zaman guzel bir lezzet...

Mutfakistan canim, urfada bile ayri ayri isimleri var bazi yemeklerin, artik bende ne diyecegimi bilemiyorum bazen :)

Aysecim, Tr den gelirken almadigima cok pisman oldum.. burada birkac buyuk markete baktim ama ne yazik ki yok...tesekkur ederim beni yanitsiz birakmadigin icin :)

meleginmarifetleri dedi ki...

Ellerine sağlık canım çok güzel bir salata türü..
Sevgiler bay

disal dedi ki...

canım merhaba...

patlıcan közlemesini ,salatasını çok sevdiğim için bu tarifte nefis görünüyor....

mutlaka denerim...bende daha önce ne adını duydum nede tarifi görmüştüm...

ellerine sağlık....

zerrin - misss dedi ki...

sevgili mebrule, ne güzel birşey bu böyle..

patlıcanın her türüne bayılan biri olarak bayıldım buna.. Nereli olursa olsun. :)

ellerine sağlık.
sıcacık sevgiler.

www.misssgibi.com

defneylebirlikte dedi ki...

süper bişey olmuş.eline sağlık..

defneylebirlikte dedi ki...

CANIM PANÇOLARI BEĞENDİĞİNE ÇOK SEVİNDİM.İZNİNLE SENİ LİSTEME EKLİYORUM CANIM.SEVGİLERİMLE..

Güldenceninmutfagi dedi ki...

SÜPER GÜZEL BIR TARIF OLMUS MEBRULECIGIM,INANILMAZDA ISTAH ACICI GÖRÜNÜMDE:)
CANIM AFIYET SEKER BAL OLSUN.SEVGILER.

Güldenceninmutfagi dedi ki...

CANIMMM GÜLDENCE TAVUJK KAPAMAYI BEGENDIGINIZE SEVINDIM:)))
BIZIM EVDEDE COK SEVILIYOR.
NE KADAR DOYURUCU VE GÜZEL BIR ZTARIF DEYILMI CANIM???
BENDE INANKI SEVEREK YAPIP SEVEREKTE TÜKETIYORUM.BEYININDE BEGENMIS OLMASINA AYRIYETTEN MEMNUN OLDUM:)))

elif neslihan dedi ki...

sevgili mebrule ellerine sağlık çok güzel görünüyor ben antepliyim ve bizimde adına alinazik dediğimiz buna çok benzeyen bir yemeğimiz var tek fark patlıcanın üzerine sarmısaklı yoğurt döktükten sonra kıymayı pul biberle kavurup en üste döküyoruz çok nefis oluyor birde bu şekilde denemeni tavsiye ederim canım kucak dolusu sevgiler

Mebrule dedi ki...

Yorumlariniz icin hepinize tesekkur ederim arkadaslar, ne iyi yapmisimda blogu acmisim... Gelen her yorum icimi kipirdatiyor, yalnizligimi unutturuyor. Beni mesajlariyla sevindiren tum arkadaslarima kucak dolusu sevgiler :)

EZGi :)) dedi ki...

çok değişik ve çok güzel görünüyor canım ellerine saglık kocaman sevgiler

cumartesi mutfağı dedi ki...

valla ne güzel görünüyor, patlıcan olsun da ne yaparsan yap yenir mutlaka, ben öyleyim en azından. ellerine sağlık

tolunay

yildiz dedi ki...

Sevgili Mebrule,güzel ve nazik ziyaretin icin tesekkür ederim.
Yemegi ismini düzelteyim,SÖGÜTME..
Diyarbakir,Urfa oralarda firinlarda közlenir her aksam yapilirdi...Bak beni seneler öncesine götürdün..Ellerine saglik canim.Seni arkadas listeme aldim karsilikli olursa sevinirim..

Kevser dedi ki...

Merhaba canim,
öncelikle bloguma biraktigin güzel yorumun icin cok tesekkür ederim.

Patlicanli lezzetleri cok seven birisi olarak bu yemeginide cok begendim, ellerine saglik diyorum, ayrica baska bir güzellik katmis yöresel bir yemek olmasi bence.

Rosinenbrötchenleri begendigine sevindim, harika bir lezzet gercekten, taze taze güzel oluyorlar ve bir gün sonra bile mikro dalgada biraz isitip yemesi bile cok güzel.

Tekrar görüsmek ve yazismak üzere hoscakal diyorum.

Sevgiler ve kocaman öptüm..

Kevser dedi ki...

Yine ben geldim:

Ahhh, ben simdi ama bu soslu tursulari cok merak ettim???

Ne yapacagiz bu durumda???

Limonlu Kek dedi ki...

Sevgili Mebrule öncelikle iyi dileklerin ve güzel yorumun için çok teşekkür ederim. Blogunu da yeni açmışsın, aramıza hoşgeldin, hayırlı olsun. Tariflerini severek okudum, özellikle bişi de bayağı canım çekti sabah sabah itiraf edeyim. İşinden de en kısa zamanda hayırlı ve olumlu cevap almanı diliyorum, sevgiler...

Mebrule dedi ki...

Selam Guldence, cok doyurucu bir lezzetmis tavuk kapama, bi misafirim gelse de onlarada yapsam keske :))

Elifcim, bir dahaki patlican kozleme de senin ali nazik i deniycem:)

Sevgili Ezgi ve Cumartesi mutfai tesekkur ederim, bende patlicani neli olursa yerim :))

Selam Yildiz, bende seni listeye ekledim canim. Her yorede farkli ismi var yemegin. Sogurme, sogulme, sogutme...:))

Sevgili Kevser, su an brötchen ekmekciklerim mayalanmayi bekliyor, tarifi birazcik degistirdim tabii.. Soslu tursuyu da yazarim sayfaya...

Sevgili Limonlu Kek, sende beni ilk genclik zamanlarima goturmustun, hatta o gun Youtube den duran duran, modern talking falan izledim :) Tesekkur ederim guzel dileklerin icin.

Sevgiler...

ikizlerinannesi dedi ki...

selamlar
ben keskinlininmutfagi.blogcu
sanirim buldum seni diger blogumda
yazan sendim demi altina yazmistim sayfani bulamadim diye ama bak simdi eminenin sayfasinda tesadüf buldum
iyikide bulmusum tariflerin süper canim ellerine saglik burdada var benim blogum beklerim sevgiler

Hasret dedi ki...

merhaba canim ,

ziyaretin ve güzel yorumun icin cok tesekkür ederim ...

tarifin ilginc, eminimki tadida nefisdir, denemeyi düsünüyorum ...

okudum, denizliliymisin sende ve almanyada benim gibi :))

blogu yeni galiba daha, hayirli olsun canim :)

kocaman sicacik sevgilerimle .. kocaman öpüldün ...

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Merak etme sen doğruyu söylemişsin ben bir ( Şanlıurfalı ) olarak bu yemeğin ( Şanlıurfa ) yemeği olduğuna kesinlikle eminim.
Sevgiler…

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Merak etme sen doğruyu söylemişsin ben bir ( Şanlıurfalı ) olarak bu yemeğin ( Şanlıurfa ) yemeği olduğuna kesinlikle eminim.
Sevgiler…